Pe: Rajhenburške zanke

Rajhenburške zanke

V zanke je v kvačkana ustvarjalnost

Vezenine in druga ročna dela so pomemben del bogate tradicije kulturne dediščine Brestanice, nekdanjega Rajhenburga. Prestižno okrasje, sprva namenjeno nabožnim predmetom in okrasju grajskih soban, je počasi prihajalo v trške domove in hiše preprostega prebivalstva. Vezenje in kvačkanje z belo nitjo pa je zaradi posnemanja narave prešlo tudi v pisane vezene in kvačkane vezenine, ki so jih krasili predvsem razni cvetovi, žitno klasje, grozdje, ptice, v rajhenburškem okolju pa  najpogosteje vrtnice. Kvačkanje je od obrob vezenih prtičev, brisač , predpasnikov prehajalo v samostojne kvačkane izdelke. Znanje in vzorci so se prenašali iz roda v rod. Za človekovo domišljijo, pridnost, spretnost in ustvarjalnost ni bilo več meja.

Zanimanje za kvačkane izdelke in spoštovanje ročnega dela pridobiva na veljavi in ročno izdelani predmeti iz naravnih materialov zopet dajejo pristno domačnost domovom.    Verjamem, da bodo k temu prispevali tudi moji kvačkani izdelki.

Vir: :  Naključni zapisi pričevanj iz okolja Brestanice

Moji izdelki so obdani z ročno unikatno darilno embalažo z naše trške ulice

Moji izdelki imajo certifikat Rokodeljstva Slovenije Art&Craft št.8945-03/18 z dne 25.05.2018. 

Nakupovalne torbe imajo priznanje iz mednarodnega obrtnega sejma MOS 2019 od Mestni svet mestne občine Celje z dne 12.09.2019.

Nahrbtniki imajo priznanje iz mednarodnega obrtnega sejma MOS 2019 od Obrtno - podjetniške zbornice Slovenije z dne 12.09.2019.


Delovni čas:

od ponedeljka do petka 08:00 do 12 in od 14 do 18:00 ure

ob sobotah od 08:00 do 13 ure

nedelja in prazniki zaprto